browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

1-0-Kenya 1 (79)

 

Nyhedsbrev juli 2021

Yderligere seks måneder er gået siden, jeg sidst har ladet høre fra os. Vi sender varme hilsner fra Kenya og håber, at Covid 19 ikke har været for hård for Nenkashe -medlemmer og familier.

Efter en kort juleferie vendte børnene tilbage til skolen til et meget usikkert semester, hvor klasse 8 i folkeskolen og form 4 i gymnasiet stod foran de nationale prøver. Vores piger var meget nervøse for eksamenerne, da de havde oplevet den store forskel mellem deres akademiske præstationer og de andre børns præstationer, der havde haft en chance for at studere online i løbet af de syv måneder af lockouten (vores piger havde ikke haft samme mulighed )

I april 2021 afsluttede fire af pigerne med folkeskolens nationale eksamen. Keziah fik gode resultater og fik plads på en akademisk gud ungdomsskole. Nenkashes ledelse måtte  “shoppe rundt” efter skoler, der ville optage de andre tre piger. De lokale skoler ville normalt optage piger, der havde været igennem de udfordringer pigerne havde været igennem, men det var meget svært at finde gode skoler til de tre.

I april-maj afsluttede fem af pigerne deres eksamen fra gymnasiet, som ville sætte dem i stand til at gå videre til et videregående uddannelsesniveau. Naipande klarede sig godt og fik en plads på et nationalt universitet.

Ledelsen kontaktede telefonisk pigerne for at spørge om, hvordan de havde det og om deres fremtidige planer. Mange var usikre på, hvilke kurser de skulle tage eller hvad der var mulige for dem med baggrund i deres dårlige karakterer. Derfor besluttede vi i ledelsen at afholde et seminar for pigerne, for at diskutere vejen frem med hver enkelt af dem.

Seminaret blev afholdt den 8. juli på Kajiado ACK.

Ledelse brugt tid på at ringe forældrene / værger for at informere dem om nødvendigheden af ​​seminaret, booke sted, mad og overnatning til pigerne, der skulle rejse langt og på at finde og købe billetter mm.

Alle de fire piger fra klasse 8 (folkeskole) og de fem piger fra form 4 (gymnasium) deltog. Derudover havde vi Susan, der har været sponsor i mange år og Maureen, der for nylig er kommet i ledelsesteamet og hjælper med administration. Vi havde også fornøjelsen af ​​at have Janet Naitei Reson (University Student 3. år) Det var et lykkeligt gensyn. Det var klart tydeligt, at pigerne havde et stort behov for at tale om sig selv. Deres bekymringer var, at de, de syv måneder de var hjemsendt under lockouten, ikke havde kunnet studere derhjemme på grund af mangel på de nødvendige værktøjer, og at der kun var en meget kort periode i skolen inden de skulle til deres afsluttende eksamen.Det var i denne periode, at nogle af dem indså, at de fagligt var langt, langt bagud og på toppen af ​​det, havde de meget svært ved at forestille sig  vejen videre frem. Disse spørgsmål blev diskuteret sammen og hver for sig. Nogle af dem sagde, at de havde savnet et forum, hvor de kunne diskutere deres bekymringer, vejledning såsom de foregående seminarer (som jo havde været aflyst pga Covid-19). Pigerne blev bedt om at nedskrive deres ønsker til fremtidige skoler, erhvervsskoler eller uddannelseskollegier, så vi havde mulighed for at vejlede dem og at lede efter passende ledige stillinger til dem.

De tre piger, der afsluttede deres primærskoler, er nu placeret i gode kostskoler i form 1, og starter den 2. august.

Den fjerde pige, Faith Naserian, har valgt at tage et erhvervskursus i skræddersyning. Og er blevet optaget på en teknisk skole for at lave beklædningsgenstande.

Af de fire piger, der afsluttede gymnasium, har kun Jackline Naipande fået en ledig plads på universitetet. De andre fire: Teresia Nashepai ​​Ntoda, Jackline Saoi, Jackline Sintoyia og Mary Lanoi har endnu ikke fundet ledige pladser på kurser eller skoler.

Udfordringer

Desværre har tre af vores piger forladt Nenkashe på grund af graviditet.

Jackline Semperuan har født en lille pige, men vil stadig prøve at afslutte sin certifikateksamen i fødevarevidenskabsproduktion i slutningen i juli 2021.

Gladys Nantayio har fået en anden sponsor og er derfor ikke længere hos Nenkashe.

Det samlede antal piger er 25 piger inden udgangen af ​​juni 2021

 

 

NYHEDSBREV DECEMBER 2020

Varme hilsner fra Nenkashe Kenya. Vi stoler på, at det er lykkedes dig alle at være i sikkerhed.

Året 2020 blev brugt med forstyrrelser og mange ukendte faktorer til Kenya og Nenkashe-børnene.

Børn begyndte i skole i begyndelsen af ​​året.

Derefter var der kraftige regn, oversvømmelser og jordskred.

Græshopper i nogle dele af Kenya (Nenkashe-områder er ikke berørt)

Derefter kom Coronavirus i resten af ​​verden, som gradvis nåede os også i Kenya, og derfor blev alle skoler lukket fra marts 2020 på ubestemt tid. Børn blev sendt hjem for at følge Covid19-protokollen. Ingen af ​​vores børn har rindende vand. Børn skulle fortsætte deres uddannelse online eller via radioen eller via tv derhjemme. Ingen af ​​vores børn har adgang til elektricitet.

Heldigvis har de fleste forældre mobiltelefoner (ikke smartphones), så det lykkedes os at kontakte de fleste forældre for at finde ud af, hvordan pigerne og familien har det. Forældre havde meget ved at have børnene hjemme i mange måneder, da der er mangel på mad. Børnene sagde derimod, at de savnede deres skolekammerater, vanskelige at studere derhjemme, da de ikke har adgang til onlineundervisningen. De fleste studerede ud fra deres skolebøger, og de havde meget ved at studere alene uden lærernes vejledning. Et par kunne bydele smartphones fra naboer, se tv fra naboer. Kort sagt havde vores piger IKKE adgang til onlineundervisning, som Undervisningsministeriet tilbød, og som de fik privilegerede børn kunne få adgang til.

Urimeligt, da alle børn endelig vil deltage i den samme nationale eksamen.

I maj 2020 lykkedes det os at kontakte 16 forældre via telefon. Som et resultat af at tale med forældrene og høre deres udfordringer donerede nogle af jer penge både i juni og i august til at købe mad og distribuere til de trængende familier.

Vi blev og bliver rørt af din bekymring for Nenkashe-børnenes velfærd. Saida holdt tæt kontakt, hvilket var opmuntrende.

Fordelingen fandt sted i juni, hvor 16 forældre / værger og deres børn mødtes i små grupper på udpegede steder. Vi diskuterede situationen derhjemme, studerede derhjemme, Covid19, spredning, tegn, symptomer og forebyggelse af infektioner.

2. maduddeling fandt sted i september 2020. Det tog fire dage at shoppe, pakke madvarerne i individuelle poser og besøge 31 børn. Vi rejste 761 km.

Hver familie og deres barn blev interviewet om de mange måneder at have børnene hjemme: Genforeningen var vidunderlig.

De fleste af børnene udtrykte, at de ensomme savner deres venner i skolen, savner lærernes vejledning,

Alle børnene var bekymrede for deres fremtid, hvordan de ville indhente og de, der afventer eksamen, var ekstra bekymrede for den usikre fremtid. De fleste af dem har ikke adgang til onlinelektioner, da de ikke har nogen elektricitet, nej, netværk, intet tv, ingen radio. Svært at koncentrere på grund af støj og kan ikke studere om natten på grund af mangel på lys. Forældre har fundet det udfordrende at give mad og nødvendige behov i de mange måneder, men har fortsat tilskyndet børnene til at studere selv under disse ikke-befordrende omstændigheder.

Præstationer

Tak til dig blev der distribueret mad til 16 af de mere trængende familier i juni.

 I september blev alle børnene besøgt i deres hjem, mad blev distribueret frem for alt, vi så børnene og hørte deres historie. 31 børn blev besøgt.

Et par af pigerne kommunikerer med hinanden og støtter hinanden via SMS.

Janet (Nairobi University-Geology) og Semperuan (Kabete Technical College-Food Science Production) har været nødt til at flytte hjemmefra og bo hos fjerne slægtninge for at få adgang til internettet, og Nenkashe har købt bundter til dem. De har formået at følge forelæsninger online og endda sidde til eksamen.

Janet tilbringer et par timer i butikken til den pårørende, hun bor hos, imellem foredragene, Janet er fysisk udfordret (se billede).

Otte (8) af børnene er gået tilbage i skole, alle kandidater til eksamen. Malel i klasse 8, resten i form fire (4).

Udfordringer

Alle skolebørn har haft et hårdt år med usikkerhed om, hvornår og om skoler åbner i år. Staten, der udsender modstridende rapporter. Bekymret for deres kommende eksamen, bekymret for det tabte år, og hvordan de kompenserer for det tabte år.

Det årlige seminar fandt ikke sted på grund af Covid19.

En af Form 2-piger er blevet gravid. (4000 skolepiger i Kenya er blevet gravid i Kenya – de kendte under nedlukningen) Pigens bedstefar vil gerne have, at hun fortsætter med sin uddannelse. Hun er forældreløs, og det kan være en udfordring at finde en person til at passe barnet.

Vejen frem

Uddannelsesministeriet har endelig udsendt næste års skolekalender. Den 1 st sigt starter på 4. th af januar.

Vi planlægger at holde en st Seminar i april. Vi finder det, der er ved at holde det tidligt med de mange udfordringer, pigerne har været igennem i 2020.

Tak igen for donationen, der vil rumme 2 seminarer i det kommende år. Dette er meget rettidigt.

Duncan, der har været en af ​​os, og som har behandlet vores økonomiske rapporter og sekretærarbejde i flere år, har endelig fået hurtig ansættelse. Vi er glade til skinke. Vi vil savne skinke meget.

Mange tak til ledelsesudvalget og alle medlemmer af Nenkashe Organisation og venner for deres fortsatte hårde arbejde med at skaffe midler og spise donationer til dette ædle arbejde.

Vi fra Kenya ønsker jer alle en god jul, selv i denne lockdown-periode og en bedre 2021.

PAS PÅ DIG SELV.

Silole

 

Corona-nyt fra Kenya

Livet er hårdt for mange, mange mennesker i Kenya.

Jeg det tidlige forår blev landet hærget af butik græshoppesværme som åd – det der skulle have været den første gode høst efter mange års tørke. Efter det kom der så heftige regnskyl, som ikke er set de sidste mange, mange år. Det forårsagede butik oversvømmelser og mudderskred der begravede hus og mennesker, ødelagt broer og veje og udslettede flere landsbyer. Ovn i det kom så coronaen-smitten. Mange mennesker ser det de bibelske plager, der ramte Ægypten i det gamle testamente.

Endnu er der ikke så mange der er corona-smittede, men Kenya er et stort land, og det er ikke let at få overblik over smitten.

For at forebygge corona-smitte har regeringen opfordret alle til at blive testet, men lige nu bliver der kun udført og lille del af de planlagte test, og kun i de områder, hvor der er et højt antal syge.

De fleste har værget sig for at blive testet, fordi regeringen – indtil nu – har haft en regel om at alle med en positiv test, selv skal betale for at de bliver sat i karantæne. Karantæneforholdene er ofte i en af ​​de tomme kostskoler, som i nogle tilfælde er uden ordentlige hygiejniske forhold, (adgang til vand til håndvask), så de fattige har ikke råd, og de rige ønsker ikke at blive sat i karantæne under elendige hygiejniske forhold sammen med mange andre syge.

Der er håb om at testningen bliver mere effektiv, fordi regeringen nu har besluttet at folk ikke selv skal betale for karantæneopholdet.

For godt en måned siden lukkede regeringen alle skoler på ubestemt tid. Pigerne blev sendt hjem til deres butik og fattige familier, som lige nu er andre fattigere end tidligere, fordi mange af familierne lever af ved produktion til de lokale markører – som også er lukkede. De mange familiemedlemmer bor tæt sammen på meget lidt plads, ofte uden vand og uden til mulig gal.

Mens skolerne er lukkede sender undervisningsministeriet skolearbejde online gennem TV og radio, men det kræver at familierne har strøm, radio eller TV, og det er kun meget, meget få af ‘vores pigers’ familier der har adgang til. Det er en stor uretfærdighed, fordi pigerne mister flere måneders undervisning, og alligevel skal de måles med børnene, der har modtaget fjernundervisning. Den uretfærdighed rammer masaifamilierne og andre minoritetsstammer hårdt.

Da pigerne bor meget spredt, og mange kilometer fra Kajiado. og da beboerne i Nairobi og omegn ikke må bevæge sig udenfor deres lokalområde, er det indtil videre ikke muligt for Nenkashes medarbejdere at besøge pigerne og deres familier.

Silole og jeg har delt en uro for, at pigerne kan risikere at blive omskåret og bortgiftet, mens de bor i længere tid hos deres forældre. Det kan selvfølgelig ikke udelukkes, men Silole fortæller, at vi kan håbe på, at familierne er bange for at bryde loven, når myndighedernes øjne hviler på dem, fordi de flest af pigerne er ankommet til Nenkashe via de lokale børnemyndigheder eller det lokale politi.

Vi vil holde jer orienteret, når der sker ændringer med pigernes situation i Kenya.

 
 
 
 

 

 

 

 

 

NENKASHE EDUCATION CENTRE Newsletter December 2019

Nenkashe Kenya congratulates you for another year of educating 27 girls through varies levels of education!

Primary School: 2 girls, Keriasek and Joan Sanion finished Class 8 at the end of last year and have proceeded to join Secondary School. There are only 8 children remaining in Primary School, half of them will join Secondary School next year.

Secondary School on the other hand is getting more children, there are 14 girls this year in different levels of Secondary School.

Abigael Sainaipei completed Secondary School in December 2019. She passed with a top grade and will therefore be offered a vacancy at one of the leading Universities. She is now waiting, looking forward to begin her studies in September 2020.

 

College

Brenda Kantai completed her course at the end of last year as a Human Resource Diploma graduate, she is currently looking for a job as she waits for her examination results.

Zipporah Karato has finished her Tailoring course and is waiting for her examination results. She has plans to set up a tailoring shop at her local community.

Sylvia Resiato continues with her course as a Nursery School Teacher and continues to teach part time at the Nenkashe Nursery School

Jackline Semperuan who finished Secondary School. At the end of 2018 will be joining College in a week’s time to do Food Science, Sales and Marketing. She has been impressive as she got her self a job while waiting to join College and was able to sustain herself. This is unusual for a Maasai girl.

University

Janet Reson is reading Geology at the University of Nairobi and enjoying it very much even though her initial choice was Medicine.

 

Seminar November 2019

Last year’s workshop was about training the 35 girls on Adolescence and Life’s Skills for 7 days.

The Objectives of the Seminar was

 • Skills in decision making
 • Skills in Communication
 • Self esteem
 • To train them in recognizing signs of stress, depression and seek help
 • Help them recognize good mentors in school and in the Community

Methodology

The method used was:

 • Presentation by the facilitators,
 • Group discussion
 • Group presentation
 • Brain storming and sharing of personal experiences from the invited facilitators.

The girls were happy and participated well, there was a good atmosphere amongst the girls and with the facilitators.

 

 

 

 

Newsletter July 2019

We are grateful to you Nenkashe Denmark for yet again managing to send the girls’ school fees on time and as a result, all the girls reported back to their respective schools on time on the 2nd January 2019.

This year, Nenkashe has 12 Primary School girls and 2 boys, 12 Secondary School girls and 1 boy. 2 girls in college.

CHILDREN REPORT

Secondary School:

Two of the girls graduated from Secondary School in December 2018.

Janet Reson who was in Baraka Ontoyie Secondary School passed with a high Grade B Plain. This Grade qualifies Janet for a part governmental sponsorship. Unfortunatly it does not automatically open doors for her preferred Course which is Medicine. The Ministry of Education will place her according to availability of courses. This can be demoralizing for the bright kid. We await to see where she will be placed. She is admitted to University of Nairobi and starts in September 2019.

Jackline Semperuan was the 2nd girl to complete Secondary in Musa Gitau. Her interest is in Enviromental studies and awaits for a vacancy at a college based on her grade.

Two girls, Apofia Mpaada and Ann Resianoi both from the AIC school and one boy completed Class 8 level and all 3 joined form one successfully at the beginning of this year.

Brenda and Sylvia are both making good progress with their courses in college.

PRE SCHOOL

The school was also opened on 2nd January 2019. Most of the pupils reported on time.

The school now has play group, pp1, pp2, Grade 1 and Grade3, the total number of children is 40 pupil.

We wish you all a continued good summer and success in the coming loppemarked.

ACTIVITIES

NENKASHE EDUCATION CENTRE was privileged to be identified by the leading Telecommunication Company in Kenya called SAFARICOM to join together on a campaign called WEZESHA (to enable, to empower). NEC official were given a chance to select one girl school to be provided with sanitary towels.  Oloyiangalani Girls’secondary School where two of our girls are was selected. It was a fun day, with encouraging talks from the Safaricom team.

NEC also benefited from the campaign for getting several boxes of sanitary towel to be given out on the seminar day on November 2019.

 

 

 

Newsletter December 2018

So comes the end of our 7th year partnership with Støtteforeningen Denmark. It has been a journey with its ups and downs where 55 girls have gone through school education under your sponsorship. Many of the girls have gone through Primary School and onto Secondary School. Unfortunately some of the girls have dropped out of school along the journey because they got pregnant or that they chose marriage rather than school. It is a sad occasion for every time a girl drops out. We comfort and encourage ourselves to note that in each case, the parents have shown regret that the girls have had to drop out. Sad as it is to see these girls leave school, we must appreciate that they are at least years older and more mature than they were when they joined NEC several years earlier.

All the 27 girls have progressed satisfactorily throughout the last 6 months of the year.

3 of the Primary School children have completed Class 8 examination in October 2018 and all three attained marks for entry into Secondary School at the beginning of 2019.

2 of the Secondary School girls went through end of secondary school examination in November. One of the girls got top grades and is sure to be admitted to a top University. The 2nd girl has a challenging time ahead while she decides what option to take. She is ambitious and focused. Both girls have a bright future.

The 3 College girls are doing well. Brenda has recently completed the last examination and is now doing the last attachment (praktik) and then graduate for the diploma in June 2019. Sylvia continues at the Teachers’ Training College for the Certificate course for Early Childhood Education in April 2019. She continues to teach (praktik) at the Nenkashe Nursery School in between courses.

Zipporah who is training in Tailoring begins her 2nd year of the Vocational Course in January 2019. She continues to do well and enjoys the course.

Seminar November 2018

The annual girls’ seminar was finally held at the AIC school from the 5th to the 9th November. There were 23 Nenkashe girls and 14 girls from 2 different schools, all rescued from FGM, early marriage and child labour. The girls stayed at the AIC so the girls had opportunity to catch up and discuss the events of the day.

 

The girls’ expectations were matched with the facilitators’ and the Trainers’: Livelihood Skills, Selfesteem, Relationship, Drug Abuse, Reproductive Health, Sex and Sexuality, Sexually Transmitted Infections (STI) HIV/AIDs

The Seminar was lively, the girls participated actively and the atmosphere was relaxed and cordial.

The methodology used was: presentation by facilitators, group presentation and discussions and evaluation including team building games.

Several women who had Leadership status and originated from backgrounds similar to the girls’ including 2 young men had been invited to talk and encourage the girls. At the end of the Seminar, it was decided that 4 days were not adequate and the Seminar should be held at least twice a year.

The Nursery School

The Nenkashe Nursery School continues to grow and there were 38 children enrolled by the end of the year. Discussions continue for the eventual transfer of the School to the County’s Ministry of Education.

There were several visitors’ to the School during this year, amongst them, Marianne Widemann who visited in February, bringing with her many gifts of toys, games and material to be used for the Adult Classes when a promised teacher by the County becomes available. Marianne interacted with the children despite the language barrier.

Challenges

Another girl dropped out of the Nenkashe system in August as she was pregnant. Fortunately the girl had graduated from Secondary School and was about to enter a technical college. This had to be postponed until after delivery.

My visit to Denmark in September during and around the Fundraising event was as usual inspiring to see you at work. It is an enormous task and impressive for me as an outsider at how well you work, coordinate and cooperate the tasks at hand. I admire you. I am very grateful for the hard work that goes into raising funds for school fees and shopping for all the many girls.

The Nenkashe Kenya thanks each one of you for your dedication.

We wish you all a Happy New Year and continued friendship throughout 2019.

Silole

 

 

 

Newsletter December 2017

 

The Nenkashe Management Committee thanks each one of you for your generous donation that has enabled 29 children continue with their education for another full year.  18 children in Secondary Schools, 11 in Primary Schools and 2 girls in College.

The Primary school pupils went through the three semesters of the year uneventfully. Their holidays, spent at their respective homes went well and each one of them reported back to their boarding schools in time escorted by the parents. Three (3) girls sat for end of Primary School Examination Class 8 National Examination. One of them performed fairly well and will be offered a National Secondary School at the beginning of 2018. The other 2 might be offered vacancies at District Secondary School

Seneyia has completed Form 4 and is now waiting for the examination results. She is fortunate to have been offered a job as a saleswoman and training on the job.  The examination results will determine the next step.

Nasieku who was in St. Gabriel Secondary School dropped out of school to get married during the 2nd semester of her last year in Secondary School.

Brenda has completed 2 semesters in Kabete College where she is taking a course in Human Resources.  She will be doing attachment in the next semester. Resiato is happy with her course, training as an Early Childhood Education teacher.  Resiato will as from January 2018 have an opportunity of doing her attachment at the Nenkashe Nursery School as part of her training.

All the children are spending the Christmas Holidays in their respective homes.

The Nursery School

The Nursery school continues to grow and had 21 children at the close of the last semester.

Construction of the 2nd Phase:

The Organization has finally acquired the many Authorization Certificates that are required before construction is allowed to proceed.

Future Activities for the 1st 6 months of 2018

 1. All public schools open on the 2nd January 2018

 The NEC takes Six (6) NEW needy girls between the ages of 10 to 12 years from January. The girls have been referred to the NEC by the Head of Schools and Village elders.

 1. Pay school fees for all the children and facilitate shopping and transport back to school where necessary.
 2. Start voksenuddannelse ved hjælp af børnehaveklasserne om eftermiddagen som mødested for at lære at læse, skrive, sy, strikke, hygiejne, reproduktiv sundhed og forebyggelse af smitsomme sygdomme.
 3. Arranger den årlige fundraising-begivenhed i april 2018.
 4. Arrangør af årlige pigeseminar for april 2018.

Tak alle sammen for jeres støtte. Jeg ser frem til fortsat partnerskab i år 2018.

Vi ønsker dig varme hilsner til feriesæsonen og ønsker dig det bedste i 2018.

1-0-Kenya 1 (79)

 

Newsletter June 2017

 

 

Objectives for 2017

 1. Facilitate the beginning of year/term activities i.e. pay school fees, buy uniforms, books and       shopping
 2. Opening of the Nursery School
 3. Select suitable Secondary Schools for 7 girls and 1 boy
 4. College vacancy for 2 girls
 5. Fundraising event –April
 6. Girls’ Seminar
 7. Annual General Meeting
 8. Apply for the necessary certificates / authorizations required for construction
 9. Continue pursuit for potential donors

All the 31 children returned to school after a good holiday spent with their respective families.

The parents of the 16 Primary School children except one including 5 Secondary School children were able to do most of the back to school shopping such as toiletry and transport. The Nenkashe members had paid school fees prior to opening of the schools through varies banks and bank slips forwarded.

Of the 7 new Secondary School children, 2 girls did well and one was awarded a full scholarship through Equity Bank-‘Wings to Fly’ in one of the National Secondary Schools. The other was also admitted to a National Secondary School. The others were called to local Secondary Schools and all the children are happy in the new environment.

Four days Seminar was held for the girls at the beginning of the April holiday. The 18 girls who attended the seminar were housed at the Nenkashe Safe House.  The girls were looked after by a lady who cooked for them. There were 2 facilitators including 3 Nenkashe Members. The topics were: Personal Hygiene, Reproductive Health, Nutrition, Self Esteem.  The Nenkashe Members had a one on one talk with each of the girls. Evaluation was done on the last day and was concluded that the seminar be held annually.

The Annual fundraising was held at the beginning of April. Despite many odds, such as drought which necessitated many families moving from their homes in search of pastures for their livestock, several election campaigns and rallies held on the same day in the area, there was good attendance. The Community is suffering from draught and this was reflected in the Contributions. There was good will.

Preparation for construction of 2nd phase of the Livelihood Skills Centre is ongoing.  Applications for authorization have been made to the relevant Departments.

The 2 girls who completed Secondary School at the end of 2016 are currently in College. Resiato is at the Narok Teachers’ Training College doing Early Childhood Education while Brenda is at the Kabete Polytechnic doing Human Resources.

At the beginning of the 2nd term, Nenkashe Nursery School was started by a well-qualified teacher of many years’ experience. The nursery school has continued to grow and now has 18 pupils. The school has constituted a Parents Teachers’ Association which oversees the running of the school.

Drought has been severe in Kajiado County the area of operation. The Nursery teacher had noticed that the children were lethargic by midmorning due to hunger, therefor the Committee Members in partnership with the parents have started a feeding programme for the nursery school children with assistance from the Ministry of Education. The PTA has employed a cook, Nenkashe provides milk and vegetables and the Education Department has donated Maize and beans. The Children get porridge during the mid-morning break and a full meal at lunch time. The teacher has observed that the children are more alert and cheerful.

Through your generous donations, Nancy is now able to go to school in comfort, well fed and uninterrupted. Nancy’s parents have both been incapable of looking after their 4 children. The extended family decided to distribute the children amongst them. Unfortunately Nancy’s situation was worsened. She became the one who looked after the other children, housework, was underfed and often had to miss school in order play the role of a mother. Nancy is in boarding school and is gradually changing from the withdrawn, shy underfed child to one who is gaining confidence in herself. With your continued donations, Nancy will be able to continue with her education and one day attain livelihood skills to enable her reclaim a secure place in society to be able to decide her destiny .

The annual general meeting –AGM was held towards the end of June. It was resolved that:

All Members ought to be involved in fundraising. The Fundraising should be an annual event. There is room to admit 4 new children in Primary School.

Thank you all for your generous support both morally and financially which has made all the above activities possible.

I wish you a good summer.

Silole

    Nyhedsbrev fra Silole    

1-0-Kenya 1 (79)

Objectives for the first 6 months, 2016

-Facilitate the going back to school-paying of school fees, uniforms, books and shopping.

-Find suitable Secondary Schools for 2 girls

-Find College -vacancy for 1 girl

-The fundraising event

-Visitors from Denmark

-Revise the website.  Please visit: www.nenkashe.org

The  first half of 2016 has not been business as usual.

For the first time since the Nenkashe Organization was established all the children were able to spent their Christmas holidays in their respective homes except for the 1st week of the holidays when four of the girls from Safe House stayed with me. Klik for at læse mere!

This, while we ascertained  the safety of one of the girls. Both parents assured us and the Department of the Children’s Office that they will allow their daughter to continue with school as far as her ability allows her. After the Holidays, all the children reported back to school on time and reported to have enjoyed their holidays.

All the children were able to spent the April holidays in their respective homes and all reported back to school at the right date. This was made possible by the reconciliation visits to the parents and community made by the Nenkashe members and the Children´s Office.

We are sad to report that the co-founder of Nenkashe, Zippie Sindiyo had to step back from the Organization  from  January 2016 due to illness but continues to look after the 10 Pokot girls. The Pokot girls continues to be sponsored by the Baylor University Choir. U.S.A

The only girl who set for Class 8 National Exam in 2015 did not do well to gain entrance into a National School. The Organization managed to have her taken to a local Secondary School. She has settled in well and likes the School.

Sanaipei , the girl who stayed at home for a whole year after finishing Primary School with good results for lack of school fees is doing well even after losing a whole year of school.

Sanoi is now enrolled in a College training as an Early Child Education (EED) teacher after staying at home for one year. She did work as a volunteer in a nursery school for some months. She  is well settled and enjoying her course.

Preparation for the Fundraising Event

Towards the end of December 2015,the Organization resolved to start developing the donated plot with the first phase of the Livelihood Skills Centre. The community was invited for an orientation meeting and invited to  participate, become partners.

 

Community Meeting

It was decided that the usual method  (the Kenyan way) should be followed.  Therefore The date was selected, list of prominent potential  donors, relevant guests and friends were selected and invited.

Preparations began in earnest.  Designing  invitation cards, T-shirts , caps and bungles with our logo to be sold on the day.

Saida and Annette were visiting during the preparation. They were a wonderful source of inspiration and worked  hard  with the logo to be ironed on the T-shirts, caps etc. They made and donated aprons. Donated solar lamps and money. Besides donating books, they also donated 3 computers to Safe house and a radio, 2 computers to AIC Library and one computer to our office. Mama Seneyia got a solar charger for her phone and never fails to mention how helpful it is whenever we talk. Another solar charger was given to a village elder at Enkorika who is our contact person in the area.

They visited Eunice´s Secondary School, the Safe House and Seneyia´s home. We appreciated their visit. It is always inspiring to share the engagement in the work you facilitate.

Unfortunately  they were not able to participate at the fundraising event as their date of  departure coincided with the fundraising event.

Breaking of the Ground

It was a festive day, schools were closed the day before the event so they were able to attend–to be seen. There were approximately 200 hundred people who contributed generously. Touching and supportive speeches were given.

Ksh. 1,700,000 was raised. ksh.260000 was spent in preparation. A great success which we intend to repeat every year.

Construction is ongoing. One acre has been fenced off, a pit latrine has been dug, a water tank and materials have been bought for construction of four rooms for a watchman, a person to plant trees etc. and work on the ground, a store and a nursery school classroom for the neighbourhood children.

Teresia Ntuda

IMAG3307 - Kopi

Teresia was born on the 13 May 2000. She is number four of 6 siblings.

Teresia was introduced to us by a village elder who is a friend of the family.

The story is: Teresia’s father died in 2003 of AIDS. The mother was also infected and was often too sick to look after the children and needed care herself. Teresia’s older sister had been given away/fostered in a far away home as the mother was too poor to feed and look after all the children.

Teresia often took the role of mother and nurse, often missing days and weeks of school. The old family friend realized that Teresia was about to undergo FGM and be married off soon thereafter in order to eliminate poverty in the family through bride price and help educate her older brothers

The elder intervene by reporting the situation to the Chief (The village administrator) and thereafter to the Children´s Office.

Teresia was small for her age, withdrawn and her school performance far behind her years.

Now Teresia has caught up in her school work and is above average. She participates in extra curriculum  activities such as the school choir and is a gifted athlete who has won several awards for the school and for the county.

Teresia is due to sit for her class 8 national exams prior to Secondary School in November 2016.

We wish her all the best.

I wish to thank each one of you for making it possible for Teresia to have an education instead of a husband.

I wish you a good summer.

Silole 

Newsletter December 2015

1 001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The Nenkashe wishes to say thank you to you all that are members of Nenkashe.dk, all that have contributed and participated in the hard work of organizing fund raising events so all the above may be possible.

Your efforts are put into good productive use of raising and educating the needy Maasai girl child.

We wish you all a Merry Christmas and A Happy New Year.

Silole

Schools

19 girls are spread out to 7 different  Primary Schools. Three boys are in a Boys Boarding School.

One 8 year old is in a children’s home called Nyumbani (means Home) for HIV/AIDs survivors. She has put on 10.5 kg in 1 year. This little girl has made tremendous progress during her 1 year stay in Nyumbani from being a very sick, malnourished little girl to a happy school going girl.

The nurses predict that she will be able to join a public school next year. She has until now attended the protected school at Nyumbani whenever she was well enough.

We have 10 Secondary School going girls in 6 different schools.

A 16 year old pregnant girl was rescued by a Nenkashe member as she was about to be married off against her will. The Children’s Officer managed to secure a Mother and Child Home until she delivered. She has since delivered and has joined a primary school while her baby remains in the home where the mother is able to visit and stay with her baby during each school holiday.

Only one girl sat for National  Primary School Examination this year. We wish her the very best.

One of the girls who finished Primary School last year is physically challenged and had to undergo a corrective surgery on both legs and is recovering well.

The girl who finished Secondary School last year is now teaching in a nursery school as she awaits to go for training as a nursery school teacher.

Unfortunately public school teachers went on strike at the beginning of the term for 5 weeks and pupils were forced to remain at home. This was evident in this end of year Test results, despite which they majority had good results.

School Holidays

11 girls and one boy stayed at the Nenkashe Holiday Home for the August break. They were as usual looked after by a matron and had frequent visits by a social worker for counseling

All children, including Nempiris from Nyumbani will spend Christmas Holidays with their respective parents or guardians. Malel will spend this holiday at home, for the 1st time in 3 years. She was very happy when the Children Officer and I drove her the 70km to her home, where she was received warmly by her family and neighbors.

The parents promised to allow her to complete her schooling as far as she is able.

 Sports / Athletics

Teressia, a girl in class 7 has shown great ability in athletics by winning the inter schools competitions and subsequently running for Kajiado County and each time taking the lead. She has received several awards.

 

Newsletter June 2015

   

School Holiday

Out of the 40 children sponsored by the Organization 39 spent the 2014 Christmas holidays at their respective homes.

One of the girls spent the holidays with one of the member’s home as the organization continues to feel that the situation in the home is unchanged. The pride price paid to the child’s family has not been returned and therefore the child remains in danger of being abducted by the ‘husband’.  It is the government’s policy that all children should keep in close contact with their families when possible.

All children reported back to school on time and reported to have had happy holidays. Many of the parents were able to buy toiletries for their children as encouraged by the organization.

Seven (7) children spent the April 2015 at the NEC Safe House. This was necessitated by the severe drought in most parts of the Kajiado County  and partly by the unsafe home environment. The children are provided with a home environment  and are looked after by en experienced matron and the NEC members.  A Social Worker  connected to  the Children’s Office visited the home periodically.

Schools

Three of the four (4) girls who sat for the Primary  Certificate Examination got good grades that took them to secondary school. The three (3) girls were able to be placed in schools where other NEC girls attend. The 4th girl got low grades and the Organization is looking to have her in a vocational school after recovery from a planned corrective surgery.

The NEC is sponsoring ten (10) Secondary School girls in 6 different schools.

Twenty (20) Primary School girls attend 5 different schools and 3 boys attend a boys boarding school.

One (1) little girl is in Nyumbani Children’s Home and goes to school there until she is well enough to be able to attend a public.  

Medical Care

One (1) of the girls who sat for the primary school examination, unfortunately did not make it to secondary school. The girl has challenges of physical disability and is due for corrective surgery. The  Organization in partnership with the Kajiado Centre for children with Disabilities is organizing to have the girl operated on as soon as possible. The surgical cost will be shared by the two Organizations.  The single parent has no ability to contribute to the child’s treatment.

The 9 year old HIV/AIDs survivor is under medication and her situation requires constant specialized medical care. Little Nempiris ( who is HIV/AIDs survivor ) continues to reside at Nyumbani Children’s home and is getting excellent medical care. She has recently completed the tuberculosis treatment. She regularly attends school when her condition allows.

The NEC members follow Nempiris’ progress by regularly visiting her at the home. Her grandmother has paid her two visits in one year.

Counseling / Seminar

Two (2) counseling sessions were carried out at the AIC  primary school  where the majority of the Primary School girls attend. This was carried out towards the end of the school term.

A seminar was held for secondary and primary school girls during the school holidays.

The objective of these sessions is to raise self awareness, self esteem, and personal hygiene, motivate and encourage them to make informed choices.

Challenges

Unfortunately three girls have discontinued their education. One of the girls, 18 years old who has had learning challenges decided to permanently discontinue with her schooling.

The 2 girls are pregnant and have been suspended from school until after delivery. The children’s office is trying to find a vacancy in a mother /child home. Such a home would look after the baby while the mothers continue with their education.  

Two Secondary School girls Visit Denmark

The two girls were invited to meet their contemporaries in Copenhagen and the suburbs to raise awareness on the Maasai school girl’s life in a boarding school. The girls visited a High School and  interacted with three (3) different classes and other students during lunch and breaks. They met in all about 80-90 students. There was mutual interest shown by both parties in each other’s culture and school.

They visited an art college and interacted with ca.50 students. These students showed great interest in a life of a Maasai girl therefore asked many questions.

They visited the Queen’s Palace, museums, the aquarium and several other cultural sites.

Of great interest to the girls were the visits to member’s homes where they interacted with their Danish families.

There were two organized meetings with an audience of 50 people each. They participated in a flea market which is one of the ways the Support Group in Denmark raises funds for the NEC sponsorship.

The trip was funded by an agent of DANIDA. The girls were accompanied by the Chairlady of the NEC.

The girls were overwhelmed by the difference in the two countries, schools and by the many experiences .

Future Activities

The NEC members plan to involve Community Leaders, Local Administrators, The Children’s Office and Legal Agents in holding 6 seminars  in 6 different communities to raise awareness on the child’s rights, human rights, consequences of FGM and teenage marriages and pregnancy.

Silole Mpoke

DECEMBER 2014

This is to thank all the donors, sponsors, friends and partners for supporting and educating 39 girls and 3 boys in the 2014, including their school shopping (toiletry, sanitary towels, books etc.) and accommodation during schools’ holidays for those who cannot always go home due to poverty at home or due to hostile circumstances in the child’s home.

Twenty four (24) of these children are in primary school spread out in 4 different schools. Eleven (11) are in 6 different secondary schools and 2 are in two different children’s homes.

Little Nempiris who was admitted to Nyumbani , a home for HIV and AIDs victims who have little or no support from elsewhere is doing very well. At the age of 8 years when we got her she weighed 10 kg and six months later she now weighs 16 kg.

The last two (2) terms have gone without any problems, the children are happy in school.

Nine (9) children stayed at the holiday home during the August holiday. They had a good time. The holiday ‘home’ has proved to be a big success. The children are happy and so are the Nenkashe members as they know that the children are in good hands.

Counseling of the girls during the school term has been carried out. The organization hopes that these sessions will help the children be aware of who they are, help them make informed choices and give them self esteem.

Reconciliatory visits have been carried out in four (4) different homes during this month of December. One of the homes was visited for the 1st time to find out about the family situation of a girl that had been abandoned at the AIC school for four (4) years. The A.I.C. school approached the NEC organization to ask whether we could take on the girl as she had been brought to the school rescued from FGM. No one had visited her or gotten in touch with the school since! Since the school knew where the child had come from, Nenkashe found the child’s family and visited them.

The girl, Nasieku is 15 years old. She has a mother who is blind and is poverty stricken. She has an older brother who is in secondary school. They have a stepbrother who is employed and has been paying school fees for the brother. The stepbrother assured us that he will take on the responsibility of Nasieku and that she will be staying with his family. He has a wife and four children under the age of 7 years. Nasieku informed us that she is happy there. The mother lives within a half hour’s walk. Nasieku is one of the girls selected to visit Denmark in April.

Reconciliatory visits to the parents have failed to produce positive results in the case of the 9 year old that underwent FGM and married off to a 35 year old man two (2) years ago. The parents albeit friendly when called fail to show interest in their daughter.

The child is happy in school, catching up with school work and has friends in school.

We congratulate the Nenkashe Support Group in Denmark for their remarkable achievement of getting funds from CISU to have two girls visit Denmark to talk about the plight of a Maasai girl. Two girls have been selected and are in the process of applying for travel documents.

The new constitution of Kenya specifically forbids and criminalizes FGM and early marriages. The Kajiado County is proactive in raising awareness about the consequences of these harmful practices. The government has established an independent board called “The Anti FGM Board”. There is therefore good political will in the country to end these harmful practices against the girl child.

NEC will strive to alleys with the government for support in allocating bursaries to the NEC supported girls.

All of the above will not have been possible without your moral support and through the funds raised to pay school fees, uniforms, medical expenses, counseling and reconciliatory family visits and not least holidays home expenses.

The Nenkashe Organization thanks each one of you for your support throughout 2015.

We are looking forward to a continued partnership in the year 2015.

Happy Holidays to you and your family and a Happy New Year

On behalf of the NEC,

Silole

Older Posts »