Spring til indhold

Maj 2013 Rapport

  Nenkashe Kenya sender varme sommerhilsner til medlemmer og bestyrelse i Danmark.
   
  Secondary School
   
  Starten af dette år var en stressende tid for de fem piger der tog den afsluttende eksamen i november 2012 og for NEC medlemmer medens vi ventede på resultaterne, der ville afgør pigernes fremtid.

  Endelig kom resultaterne, og de var glædelige. En af pigerne fik så gode karakter, at hun blev optaget på en National Secondary School i Chogoria- Meru, 350km fra Ngong. To andre piger blev optaget på to gode Secondary Schools og de sidste to, som vi havde været temmelig nervøse for, fik også så gode karakterer, at de også blev optaget på en Secondary School. Det var en kæmpe lettelse, at de to sidste piger også blev optaget på en Secondary School, for hvad skal man ellers stille op med to 15-16-årige piger, når vi ved, at alternativet vil være, at de vil blive bortgiftet.  På det tidspunkt ønskede vi os, at vores ”Vocational Centre” var klart til at modtage sådanne piger.

  Men så kom realiteterne, da vi fik indkøbslister og oversigten over skolepengene for hver barn – udgifterne var mere end det dobbelte af udgifterne til Primary School.  Indkøbslisterne til Secondary School var længere og der skulle købes mange og dyre bøger.  Transporten til og fra Chogoria tager en hel dag og er dyr.

  Alle pigerne er glade for deres ny skoler og er meget flittige, ifølge skolernes rapporter.

  NEC børnene er nu spredt ud på fem Secondary Schools og tre Primary Schools.

  En anden faktor, som vi i NEC Kenya har set frem til med spænding var det længe ventede svar fra den bedste egnede skole til to af de mindre piger, heriblandt Malel. Grunden til, at vi ønskede netop den skole var, at pigernes dormitory kun huser 28 piger, at de får tæt kontakt og omsorg af the Matron og at de små piger passes af de store piger.

  Skole ferie ( ferie koloni !)

  NEC har fået et ”Centre” (feriekoloni), hvor de piger der ikke kan komme hjem i skoleferien kan bo. Centret er bygget sådan, at det også udfordrer børnene fysisk. Der er masser af plads til at lege og pigerne er meget glade for at være der. Der er en dame, der passer pigerne, laver mad sammen med dem (de stor piger) og hjælpe de små med at tøjvask.  NEC´s medlemmer køber maden til dem og besøger dem ofte.

  Pigerne fra Pokot, som ligger ca. 300 km væk, huses på ”Centret” i både den første og anden skole ferie, da transport omkostningerne er dyre. Da pigerne kommer fra fattige familier, som ikke har råd til at betale transporten, er det nødvendig for NEC at betale transport tur/retur og overnatning til en voksen ledsager, der kan følge pigerne til og fra skolen.

  Der er også de forældreløse piger, der ikke har nogen til at passe dem på ansvarlig måde, og endelig er der de piger, der er i fare for at blive bortgiftet. Denne gang var der 9 piger, der holdt ferie på ”Centret”.

  Efter 4 ugers skoleferie, er alle børnene nu tilbage på deres respektive skoler.  De fleste af børnene blev bragt tilbage til skolerne af forældrene, et resultat af NEC’s forsoningsbesøg i pigernes hjem. I forsoningsarbejdet arbejdes der blandt andet med at udvikle et partnerskab mellem NEC og pigernes forældre, sådan at forældrene betaler en del af børnenes omkostning, bringer børnene til og fra skolen, køber deres toiletartikler og hjælper til efter bedste evne. Dette er gjort muligt, fordi NEC også har haft mulighed for at kunne vurdere og diskutere forældrenes økonomiske evner på forsoningsbesøgene. Samtidig har The Children’s Department også opmuntre forældrene til at tage ansvar for deres børns uddannelse.

  Fattigdom

  Social forskning har vist, at når et lokalsamfund er besværet af traditionelle strukturer og systemer, bor i regnfattig område, fattigdom, generelt lavt uddannelse niveau, oven i købet har lav eller mangler de essentielle elementer for et anstændigt liv, er det oftest piger og kvinde det går ud over. Maasailand falder under denne kategori. Derfor en af grunden til at den traditionelle uskik, at FGM på piger sker tidligere og tidligere specielt på de forældreløse pigebørn. De sidste piger, der er modtaget af NEC er mellem 5-12 år. Disse børn blev meldt af skolelærer eller naboer, der har observeret at barnet sulter, mishandles eller skal giftes. Derfor har NEC fokus på denne gruppe børn.

  Nekashe Denmark giver disse børn en mulighed for en uddannelse og derefter til et anstændigt liv.

  Tak

  Vi ønsker jer en god sommer og et regnfrit og produktivt loppemarked den 1ste Juni.

  Silole

   

   

   Nyhedsbrev, december 2012

   

  Kære Nenkashe Venner,

  Vi sender mange varme hilsener fra et solskinsfyldt Kenya.

  Det tredje semester er netop afsluttet. Det er som regel et semester, hvor lærerne prøve at sikre at blive færdigt med klassens pensum for det år og hvor børnene fra 1. til 7. klasse koncentrerer sig om at læse og forberede sig til årets eksamen, som tages meget seriøst.

  For ottende klasse elever er denne tid derimod en stressende tid, hvor de læser hårdt op til deres afsluttende ”Nationale eksamen”, hvis resultat vil afgøre deres fremtid. De elever der får topkarakter bliver optaget på en ”National High School” eller på en ”Pronvincial- eller District High School”. Hvad så med de andre 14-15-årige, der ikke består? Det er en opgave, som vi skal prøve at løse – det bedste vi kan, men der er ikke mange muligheder for de piger. Fem af Nenkashe’s piger har gennemgået deres afsluttende eksamen og nu er pigerne og vi spændte på resultatet, som først bliver offentliggjort til januar.

  Kandidaterne er fulde af håb og glæder sig til en læsepause og til at holde jul i deres respektive hjem.

  Ind imellem den seriøse læsning til eksamen har der også været tid til lærerige/oplysende tur til f.eks. dyreparker og historiske steder. I år har nogle piger besøgt en egn hvor man dyrker ris. For de børn, der er vokset op i ”semi-arid” område er sådan et besøg meget interessant og lærerigt.

  Da disse ture betales separat og ikke er inkluderet i skolepengene, har Nenkashe besluttede at betale for de børn der har haft sport, drama eller musik eller som har været særlig gode i et fag i klassen.

  Otte af vores piger lå i toppen i deres respektive klasser og en af drengene har været i nummer 3 i sin klasse i hele 3 semestre.

  Aktiviteterne i 3. semester:

  Alle børn i hele Kenya fik en ekstra ferie i starten af 3. Semester, da lærerne strejkede i flere uger. De ville have mere i løn og de blev faktisk støttet af forældrene og af os. Tredje skolesemester blev derfor forlænget tilsvarende.

  Nogle af Nenkashe’s medlemmer besøgt børnene på besøgsdagen sammen med nogle af børnenes forældre. Besøgsdagen er altid en glad dag for alle, fordi forældre komme med specielle retter, som børnene har savnet og alle sidder og spiser sammen. Skolens kost må siges at være ret ensformig.

  Det er også ved den lejlighed, at forældre kan tale med klasselæreren om deres barns fremskridt i skolen.

  Reson (medlem af Nenkashe) besøgte pigerne for at tale med dem om, hvordan de klarer sig og rådgiver dem om skolearbejdet og om de problemer de måtte have. Disse samtaler forgår individuelt og er derfor ret tidskrævende.

  Skoleferien startede den 21. november 2012. Det kræver et godt og organisatorisk hoved at fordele de mange forskellige beløb til billetter til de mange forskellige busruter! Og til at sørge for, at alle kommer med den rigtige bus og at ingen børn er efterladt på skolen. De er to dedikerede medlemmer som koordinerer denne – ikke helt nemme opgave, som gentager sig i starten af hver ferie (mellem hvert af de 3 semestre). De to skal også købe ind og sikre sig, at alle børn har det de skal bruge til det nye semester.

  Højdepunktet i dette semester var, da vi blev inviteret til Danmark, for at fortælle om Nenkashe’s arbejde til forskellige forsamlinger og for at mødes med bestyrelsen for Nenkashe i Danmark og være med til den årlige støttefest. Desværre måtte jeg rejse alene, da min kollega blev syg og ikke måtte flyve. Jeg blev modtaget meget varmt.

  Jeg nød at gense mine venner og min familie. Det var et stort privilegium for mig, at træffe mange af Nenkashe’s venner. Jeg blev meget imponeret over det kæmpe arbejde der skal til, for at sikre pigernes skolegang – en skolegang de ellers ikke vil have fået. Jeg ville ønske at mine kolleger i Kenya havde oplevet hvor hårdt og dedikeret I arbejder for sagen.

  Jeg/ vi er jer dybt taknemmelige.

  NENKASHE ØNSKER JER OG JERES FAMILIER EN GLÆDELIG JUL

  OG GODT NYT ÅR.

  Silole